Varför fungerar inte bantning?

Varför kalorikontroll inte är effektiv

När vi flyttade ut och rensade min mors lägenhet hittade jag en bok. Jag blev mycket förvånad av att hitta en bok hos henne för hon läste aldrig böcker, (däremot många veckotidningar) och framförallt skulle hon inte läsa en bok om Taoism. Det visade det sig också att den var oläst. Vi syskon slängde mycket när vi städade ur mammas lägenhet och jag var glad att det var just jag som hittade boken. Då kunde jag ta vara på den för att senare kunna läsa den. Den var mycket intressant och handlar om varför bantning inte fungerar (och boken har tips och recept om hur man istället ska äta en balanserad kost samt en ”formel”). Eftersom jag hör så många pratar om kalorier ”hit och dit” och att jag själv alltid tvivlat på det här med kaloritänk. Har jag här nedan skrivit av några rader ur boken för den förklarar, i mitt tycke, så bra varför kalorikontroll inte är effektiv – på lång sikt.

Min personliga bantning

Jag har själv erfarenhet av bantning även om jag inte direkt av lidit av vad många kallar fetma men däremot har jag ”lidit” av att alltid behöva kontrollera mig vad det gäller matintag. Det är som att ha ett (dolt?) missnöje inom sig. Dels ”får man inte” äta det man skulle vilja (”tvång & missnöje”), och äter man det man skulle vilja – kommer man att gå upp i vikt (”överhängande fara”). De gånger jag inte kontrollerade mig gick jag upp i vikt (missnöje). Jag hade mina gränser, så fort jag gick upp 5-6 kg så drog jag åt ”bromsen” och började kontrollera mig, – igen. Ett år, som ett experiment, slutade jag med att kontrollera mig, och såklart, jag gick förbi min gräns och tangerade 70 kg;s gränsen – ca12 kg mer än vad jag gör idag. DÅ ”drog jag i bromsen”!

Mina föräldrar var mina ”förebilder”. De var överviktiga även om de, i periodvis, kunde gå ner i vikt. De hade mycket obalanser och krämpor. De har visat mig, genom att ha ”burit” sitt lidande och sina onda kroppar genom livet, ”- att så ska man inte leva”. Hade de inte visat mig detta, eller att jag inte sett detta ”budskap” så hade jag varit där de var, i dag, med samma lidande. Jag känner mig mycket tacksam mot mina kära föräldrar som, omedvetet, visade mig detta och tacksam över mig själv att jag kunde se (tolka) detta.

Varför jag brinner

Det är tack vare dem jag jobbar med det jag gör idag. Jag kan se hur detta format mig. De har lärt mig att bli mer sund. I dag äter jag en mer balanserad kost och yoga/motionerar. Jag har en idealvikt, och utan att behöva kontrollera mig längre, och därmed fått en mer balanserad hälsa.
Ja, jag ”brinner” för kost och hälsa i dag och därmed vill förmedla detta till alla som vill (och orkar) läsa, eller höra, om mina kunskaper, mina reflektioner, observationer och erfarenheter om kost, motion och hälsa.

Hemligheten med den SLANKA LINJEN av Dr. Stephen T. Chang

Det finns många orsaker varför det är svårt att gå ner i vikt och behålla vikten, men här är en orsak…

Enligt min mening, så förorsakar kalorikontroll kroppen att kräva mera mat med kalorier, eller ännu värre, uppmanar kroppen att förvandla kalorier till fett. En konstant kalorikontroll sänker kaloriintaget, men den tränar kroppen att mera effektivt tillvarata de kalorier den får. Därför att kalorier inte längre kommer in i överflöd, utnyttjar eller sparar kroppen varenda kalori istället för att leda ut överflödet. Efter ett tag, så förlorar kalorikontrollen sin effektivitet och kroppen ökar i vikt. Det enda sättet att bekämpa en sådan regression är att utesluta ännu fler kalorier, men med tiden kommer inte ens ett lägre kaloriintag att ge tillfredsställande resultat. Kaloriintaget måste sänkas och sänkas tills slutligen ingenting kan ätas. Från nyligen gjorda studier vet man numera att ett konstant försakande får kroppen att offra sitt omedelbara behov av energi för att istället spara energin för framtida bruk, i ett försök att förlänga livet. Kroppen sparar energin genom att förvandla den till fettdepåer. Resultat: en trött och överviktig kropp. Dessutom är det mycket svårt att hejda en kalorikontroll när man en gång har börjat den. I samma minut man upphör med kontrollen och räknandet  av kalorier, medan kroppen är inställd på ökad effektivitet, kommer kroppen att snabbt öka i vikt.”

(ur boken ”Hemligheten med den SLANKA LINJENav Dr. Stephen T. Chang (Taoismens väg till en slank och sund kropp).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *