Gurkmejans antiinflammatoriska egenskaper

Här kan du fördjupa dig i gurkmejans (curcumin) förträffliga antiinflammatoriska egenskaper och lite tips om hur du kan nyttja den.

Ät och drick cirka en matsked/dag. Har du svårt för smaken – sprid gärna ut det under dagen. Används i klorofylldrinkar, juice, nöt/frö-”mjölk”, sallader, bröd/kex, müslin, såser, pannkakor, smoothies, gröt, lingon, äppelmos m.m. Ja, det är nog bara fantasin som sätter gränser. Blanda i även svartpeppar för det ökar upptaget av curcumin! Jag själv mäter aldrig upp det, utan tar gurmeja när jag kommer på det, och strör över maten eller mixar det med mina klorofylldrinkar när det passar. Lägger i så mycket/litet så att inte den ”torra” smaken slår igenom.

Fördjupnings länkar:

Gurkmeja (Curcuma longa)
www.kurera.se/gurkmeja-curcuma-longa

Gurkmeja-medicin effektiv på Alzheimerflugor
www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.322945?l=sv

Gurkmeja stoppar inflammationer
www.aftonbladet.se/halsa/article10753100.ab

Gurkmeja och psoriasis
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3294

Recept på gurkmeja-dryck!

Blanda 1-2 dl vätska – vatten, juice, havremjölk (eller se ovan förslag).

1 rågad matsked gurkmeja. Tillsätt eventuellt också: 1 tesked kanel, knivsudd chili-peppar (ger smak & antioxidanter). Mixas eller skakas/vispas.

Drick en gång per dag! En del föredrar att sätta till pressad citron och/eller äppelcidervinäger! Recept från och av  Prof. Stig Bengmark)

Glöm inte kokosoljans fantastiska antiinflammatoriska egenskaper – ta både ock!

Inget på TV ikväll? Vill du se och lyssna på Prof. S. Bengmark föredrag istället?

Tack för ditt intresse!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *